10 jaar mobiel werken: van gadget naar standaard

Mobiel werken heeft in 10 jaar een enorme vlucht genomen. Door de eerste iPad in 2010 werd de tablet gemeengoed. Tom Jansen (Marketing Manager van Lexxyn Groep) sprak met Hendri van Norden (Directeur Sales en Marketing van ICT Concept) en Dimmen Wesdijk (Algemeen Directeur van Helder Telecom & ICT) over hoe het mobiele werken toen begon, hoe het er nu voor staat, en waar het naar toe gaat.

Heren, jullie hebben aardig wat trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT gezien. 10 jaar geleden bracht Apple haar eerste iPad uit die het mobiel werken radicaal heeft veranderd. Hoe zag mobiel werken er destijds uit?
Hendri: Als klanten mij om een oplossing vroegen om overal te kunnen werken, kwamen we altijd uit bij “de stapel van 3” – een smartphone met data verbinding, een laptop en een tablet. Ieder met zijn eigen handigheidjes en toepassingen. Je telefoon voor snel en simpel, je tablet als je een wat groter scherm wilde en je laptop als je langdurig moest werken. De tablet werd ook een statussymbool. Net als de BlackBerry destijds.

Dimmen: Voor mijn gevoel waren het toen met name apps die meer mogelijkheden gaven. Je ging actief zoeken naar oplossingen in de vorm van software. Eerst was je afhankelijk van wat er op je laptop stond, maar door app stores kon je eindeloos installeren, proberen en weer verwijderen. Zakelijk ging het ook snel. Zorginstellingen zagen opeens hele makkelijke oplossingen om IT aan het bed te krijgen. Tablets waren minder storingsgevoelig en makkelijker te onderhouden.

Wat dachten jullie toen Steve Jobs destijds met zijn “just one more thing” de iPad onthulde?
Dimmen: Apple had altijd iets spannends en deze kwam echt onverwachts. Maar op dat moment dacht ik; tja een iPhone XL. De eerste apps waren er ook niet echt voor gemaakt en waren niet schermvullend.

Hendri: (Lachend) En je kon er niet eens mee bellen!

Dimmen: Maar je kon er wel een SIM kaart voor data in doen, dat maakte het een heel mooi apparaat. Mensen wilden het apparaat ook mobiel kunnen gebruiken, dus er was best veel vraag naar deze oplossing. Al zie je de laatste jaren dat oplossingen via een WiFi hotspot of tethering steeds populairder worden.

En kijkende naar de juridische markt: wat kunnen juristen tegenwoordig wel, wat ze voor het gemeengoed worden van tablets en mobiel werken niet konden?
Dimmen: Het begon echt als gadget, vooral onderweg bij je e-mail kunnen was de toegevoegde waarde. Met de meeste softwarepakketten die destijds gebruikt werden, kon je nog niks op je tablet.

Hendri: De stapel van 3 is de stapel van 1 aan het worden. Je ziet nog veelal 2, maar het gaat naar 1 toe. Dit komt doordat de laptop en tablet steeds meer versmelten tot 1 apparaat. Kijk naar de Microsoft Surface oplossingen, feitelijk gewoon hele snelle tablets met een goed OS, een goed toetsenbord, muis en touch interface.

Dimmen: Wat Microsoft momenteel heel goed doet, is de laptop en tablet inderdaad samenvoegen. Voor zakelijk gebruik is dat ideaal. Het grootste deel van de Nederlandse kantoren is ook gestandaardiseerd op Microsoft en dat werkt gewoon allemaal perfect samen.

Hendri: Het gaat uiteindelijk om gebruikersgemak. Toen ik begon met de iPad en hem zakelijk meer wilde gebruiken, kocht ik er een toetsenbordstandaard bij omdat dat fijner tikte. Zat ik er verdorie toch gewoon een laptop van te maken, maar dan met de beperking dat ik er nog geen vertrouwde Word editor op had staan. Dat is nu opgelost.

Waar moeten wat jullie betreft mensen op letten als ze de stap naar mobiele werkplekken willen maken? Ik kan me voorstellen dat beheer en security dan opeens nog belangrijker worden?
Hendri: Wat vaak gebeurt is dat iemand in het kantoor een heel mooi apparaat ziet en bedenkt dat het de bedrijfsstandaard moet worden. Terwijl zo’n nieuw apparaat misschien voor sommige medewerkers niet handig is. Het heeft te maken met hoe het management het kantoor wil inrichten. Wil men bijvoorbeeld flex werkplekken? Dan moet daar naar gehandeld worden, anders heeft iedereen straks een “vaste flexplek”.

Dimmen: Apparaten moeten beheerd en beveiligd worden. Iedereen kan vanaf 1 gebruiker al gebruik maken van Mobile Device Management (MDM). Daarmee kun je apparaten op afstand beheren, apps installeren, toegang regelen of beperkingen opleggen. In geval van diefstal kun je een apparaat blokkeren, terugvinden of wissen. Vanuit AVG perspectief kun je met MDM veel zaken afdekken. En zeker als je meerdere apparaten moet beheren, maakt MDM het dagelijks leven een stuk eenvoudiger.

Wat is de volgende innovatie die de wereld drastisch gaat veranderen?
Hendri: Ik kijk enorm uit naar de nieuwe Surface telefoon, vouwbaar, en de eerste beelden zien er ontzettend gaaf uit. Je krijgt straks gewoon een soort dual screen op je mobiele apparaat. Links je e-mail en rechts een andere applicatie, net zoals je dat op je PC gewend bent. 

Dimmen: We benoemden net de stapel van 1 en dat is een hele belangrijke. Mobiele hardware gaat zo ongelofelijk snel worden dat je ze inderdaad gewoon aan een groter scherm kunt hangen en daarmee een volwaardige werkplek kunt creëren.

Meer weten over mobiel werken?
Wilt u met uw advocaten-, notaris- of deurwaarderskantoor ook mobiel werken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Dimmen en Hendri geven u graag persoonlijk advies.

© Copyright 2023

Disclaimer