5G routers voor thuis: een snelweg voor u alleen

Omdat niet ieder huishouden is aangesloten op een supersnelle glasvezelverbinding, kan het soms dringen zijn op de internetverbinding met u en uw huisgenoten. De kinderen willen Netflixen of gamen, uw partner werkt thuis, en u probeert ondertussen een videovergadering te volgen. Al dat verkeer, over die ene verbinding, kan dan voor problemen en ergernissen zorgen. Zou het niet lekker zijn om uw eigen privé-verbinding te hebben zodat u zorgeloos kunt werken?

De weg voor u alleen

Over een internetverbinding gaat allerhande verkeer. Maar niet alle verkeer is gelijk. In uw modem of router wordt door uw provider een zogenaamde “Quality of Service” (QoS) gedefinieerd. In deze QoS staat welk verkeer met welke prioriteit moet worden behandeld. Zo kan als u bijvoorbeeld TV kijkt via internet, uw provider zorgen dat het TV verkeer niet mag leiden onder bijvoorbeeld het gamen van uw kinderen.

U kunt met enige kennis, kunst en vliegwerk zelf deze QoS zo instellen dat uw werkplek altijd genoeg bandbreedte heeft, maar dat levert waarschijnlijk klagende huisgenoten op. Dan is het fijner als u gewoon een volledig eigen verbinding, een weg voor u alleen, tot uw beschikking heeft.

5G router: uw persoonlijke verbinding

Een oplossing om tot deze eigen verbinding te komen is een zogenaamde 5G router. Dit is een router zoals u deze ook kent van uw vaste internetverbinding, maar in plaats van een coax of telefoonstekker, gaat hier een 5G simkaart in.

Deze router maakt verbinding met het snelst beschikbare netwerk (dit kan dus ook 3G of 4G zijn afhankelijk van de dekking in uw omgeving), en creëert een eigen WiFi netwerk om uw werkplek mee te verbinden. Zo loopt het internetverkeer van uw werkplek niet meer over het netwerk dat u deelt met de rest van het huis, maar heeft u een eigen verbinding met de buitenwereld. Behalve dat u nu dus geen last meer heeft van het verkeer van uw huisgenoten (en zij niet van dat van u), heeft u direct een back-up verbinding mocht uw gebruikelijke internetverbinding een storing hebben.

Beveiliging

Een belangrijk punt om altijd bij stil te staan is de beveiliging. Want voor het gevoel verbindt u uw werkplek nu met een “open” buitenwereld, het complete 5G netwerk. Maar het goede nieuws is dat dit netwerk zeer goed beveiligd is, u werkt immers via de infrastructuur van de grootste telefonieproviders. Het verkeer dat u naar buiten stuurt vanuit uw huis, is net zo veilig als het mailtje wat u verstuurt via uw telefoon onderweg.

Ook zorgt de router voor een extra beveiligingslaag richting uw aangesloten apparaten door de ingebouwde firewall. Tot slot is het altijd zaak om het apparaat zelf ook goed te beveiligen middels encryptie en end-point-protection. Wie vervolgens vanaf zijn laptop via bijvoorbeeld een VPN-verbinding met kantoor of de cloud verbind, zit qua beveiliging gebakken.

Slecht bereik opgelost

In veel nieuwbouwhuizen en kantoren hebben we gezien dat door moderne isolatiemaatregelen het bereik zeer slecht wordt. Een bijkomend voordeel van de 5G router is dat u deze op iedere plek waar u wél bereik heeft kunt plaatsen. Dus als u de juiste plek in huis gevonden heeft, bijvoorbeeld dicht bij het raam, dan kan de router daar prima liggen en kunt u door de WiFi verbinding met de router zelf weer overal gaan zitten waar u wilt.

Ook kunnen, wanneer uw mobiele telefoon dit ondersteunt, uw telefoongesprekken eveneens via dit WiFi netwerk gaan lopen. Daardoor bent u ook minder afhankelijk van uw bereik binnenshuis. Een ideale oplossing dus ook voor medewerkers die thuis willen werken, maar door het bereik binnenshuis minder goed bereikbaar zijn. Wel hangt de kwaliteit van de verbinding (net als bij WiFi) verder nog af van de mate waarin uw binnenmuren geïsoleerd zijn.

Wilt u meer weten over deze oplossing voor uw medewerkers? Neem contact met ons op, we leggen u graag uit hoe u met onze 5G routers uw verbinding en bereikbaarheid kunt verbeteren.

Dit artikel is ook gepubliceerd in de eerste editie van het Lexxyn Groep magazine Legal&Tech. Het volledige magazine kunt u hier lezen.

© Copyright 2023

Disclaimer