Beveiliging van uw mobiele apparaten

Gisteren schoven Dimmen Wesdijk en Hendri van Norden aan bij de Legal IT Talk over digitale veiligheid. Eén van de onderwerpen waar we nogal reactie op hebben gekregen, is MDM – Mobile Device Management - een tool waarmee we op afstand uw mobiele apparaten kunnen beheren en beveiligen.

We zien dat door de digitalisering ook juridische kantoren tegenwoordig vrijwel al hun data digitaal beschikbaar hebben gemaakt. Deze data is niet alleen op te vragen vanaf de pc op kantoor, maar ook beschikbaar op een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Enorm handig natuurlijk, want we werken vandaag de dag veel meer thuis of op een externe locatie.

Kans op datalek gegroeid

Met deze digitalisering, en de toename van het mobiele werken, is de kans op een datalek ook gegroeid. Niet alleen diefstal of verlies van een mobiel apparaat vormt een groter risico, maar ook het gebruik van onveilige WiFi-netwerken, phishingmails of overige pogingen van hackers om de beveiliging van uw device te omzeilen.

En hoe zorgvuldig u ook met uw apparaat om gaat, door slechts een kleine onoplettendheid, kan het dan eigenlijk al te laat zijn. Een datalek, met alle gevolgen van dien, is dan een feit.

Maar valt een datalek dan niet te voorkomen?

Natuurlijk wel! En technisch gezien is de beveiliging van uw mobiele apparaten ook helemaal geen uitdaging, maar in de praktijk zien we dat het goed beveiligen van digitale apparaten vaak achterwege gelaten wordt.

Een goede beveiliging van uw mobiele apparaten staat of valt met het gebruik van MDM.

Alle apparaten die gekoppeld zijn aan een MDM omgeving kunnen op afstand beheerd en beveiligd kan worden. Aan de voorkant betekent dit dat veiligheidsinstellingen en updates van apps uitgerold kunnen uitgerold worden over de gekoppelde apparaten. Maar aan de achterkant kunnen we bij verlies, diefstal, of een alsnog geslaagde hackpoging, de smartphone of de laptop op afstand blokkeren en zelfs volledig wissen. Hiermee worden de gevolgen van een dergelijke ‘inbraak op uw device’ tot een minimum beperkt.

Wilt u meer weten over MDM of over hoe u dit kunt activeren? Neem dan contact op met ons op.

 

© Copyright 2023

Disclaimer