Vanaf juni komt er definitief een einde aan roaming-kosten binnen de EU. Hoe grenzeloos is dit?

Dimmen Wesdijk - Managing Director Helder Telecom & ICT: Vanaf 15 juni 2017 zijn alle providers verplicht om een EU-roaming minuut of MB af te rekenen als een nationale minuut of MB. Kortom, in een EU-land bellen, mailen of internetten wordt net zo duur als binnen Nederland. Ik hoor u juichen. En terecht. Toch geef ik u wat achtergrondinformatie en enkele tips om niet alsnog voor verrassingen komen te staan. 

Grenzeloos bellen en internetten
Mobiele data uitzetten: de vaste handeling van bijna alle Nederlanders bij het passeren van de landsgrenzen. We kennen vast allemaal een voorbeeld van een pijnlijke factuur bij thuiskomst op het moment dat u deze eenvoudige handeling vergat. Dat had veelal een behoorlijke impact op uw humeur. Zodra u in een ander land arriveerde was het haasten naar een locatie met gratis wifi. Gedoe met ingewikkelde wachtwoorden, opnieuw inloggen en beperkt bereik en snelheid staan nog altijd in de top aan vakantie- reisfrustraties. Alternatief was het kopen van extra MB’s wat tot afgelopen jaar buitenproportioneel duur was. Niet meer van deze tijd, toch?

Gelukkig was dit al aan banden gelegd, maar hier gaat nu met ingang van 15 juni permanent een einde aan komen. Vakantie vieren en internationaal ondernemen kan vanaf dat moment dan ook zoals thuis en op kantoor. Zorgeloos.

Verandering EU-roaming per 15 juni 2017
Al enige tijd is bekend dat providers vanaf juni 2017 geen roaming-kosten meer mogen doorrekenen. Echter is er nu ook een akkoord over de maximumtarieven die de providers aan elkaar mogen rekenen. Dit ligt vanaf juni circa 90 procent lager dan wat u nu gewend bent. Aankomende vakantieperiode kunt u probleemloos uw bestaande bel- en databundel gebruiken in ieder willekeurig EU-land. Hierdoor kunt u gewoon uw eigen bundel, die u ook in Nederland gebruikt, gebruiken in het buitenland zonder extra kosten. Dit geldt ook voor bundels met onbeperkt bellen en sms-en. Alleen voor onbeperkt data gebruik gelden uitzonderingen.

De beperkingen van onbeperkt data
Om misbruik te voorkomen, zijn er een aantal uitzonderingen. Wanneer u gebruik maakt van een abonnement met extreem ‘hoog voordeel’, is het niet automatisch zo dat u dat datategoed kunt gebruiken in een ander EU-land.

De afspraak voor 2017 is dat providers elkaar in 2017 maximaal € 7,70 per gigabyte dataverkeer in rekening mogen brengen. In 2022 mag dit bedrag nog maar € 2,50 per gigabyte zijn. Kortom, ieder jaar zal dit bedrag lager worden. U krijgt dus steeds meer data voor minder geld. Hoeveel data u in een ander EU-land krijgt, hangt af van de abonnementskosten die u betaalt. Neemt u hiervoor contact met ons op. Wij kunnen u informeren over uw specifieke situatie.

Andere uitzonderingssituaties
Wat een vooruitzicht: geen gedoe meer rondom het aanschaffen van extra bundels, uitzetten roaming of kostbare zoektochten naar wifi-hotspots. Maar waar dient u nog wel op te letten? Er zijn een paar aandachtsituaties:

1. Tijdelijk in het buitenland
Bovenstaande geldt alleen zolang u uw telefoon tijdelijk in het buitenland gebruikt. Providers mogen wel een bedrag in rekening brengen als u uw simkaart permanent in een ander land gebruikt of indien u langer dan vier maanden voor het grootste gedeelte in het buitenland verblijft. Bij mensen die hun telefoon in eigen land nauwelijks gebruiken, maar wel lange tijd in andere EU-landen, mag maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte in rekening worden gebracht. Telecomaanbieders dienen u daar dan wel vooraf voor te waarschuwen.

2. Brexit
De UK behoort nu als EU-land nog onder deze nieuwe regeling rondom EU-roaming. Maar let op: zodra Brexit definitief wordt, heeft dit direct gevolgen voor het telefonie- en dataverkeer. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

3. Bellen naar het buitenland
Helaas, het bellen naar het buitenland, ook naar een EU-land, vanuit Nederland wordt niet gewijzigd bij wet. In dit geval mogen providers zelf een tarief bepalen.

4. Reizen naar of via Zwitserland
Naast Noorwegen en IJsland valt ook Zwitserland, als niet EU-land, niet onder deze regelgeving. In Zwitserland liggen de bel- en datatarieven vele malen hoger dus let op bij een vakantie naar bijvoorbeeld Italië, waarbij u Zwitserland doorkruist. Heeft u vol enthousiasme data-roaming aanstaan zorg dan dat u deze tijdig uitzet voor de grens.

5. Goedkopere tarieven
De maxima gelden voor iedereen, tenzij u zelf bij uw provider heeft gekozen voor een speciale dienst of tariefformule. Uw telecom-aanbieder mag natuurlijk ook goedkopere tarieven aanbieden, dus houdt uw ogen open voor goedkopere formules.

Voorkom stress, leg uw telefoon tijdig naast u neer
Een veel gehoord argument om me heen is de vrees om moeilijk los te komen van de smartphone. Iets waar juist vakantie altijd een positief steentje aan bijdroeg. Nu het zoveel makkelijker is om continue in contact te blijven met de wereld om ons heen via de telefoon, kan dat voor velen onder ons een uitdaging bieden. Dus bellen, sms-en en internetten in het buitenland kan het vakantie- en reisplezier vergroten. Maar zoals met alles: doe het met mate…

© Copyright 2023

Disclaimer