De impact van het uitfaseren van 2G

Op 1 juni van dit jaar schakelt T-Mobile het 2G netwerk uit, omdat er meer ruimte nodig is op het landelijke telefonienetwerk. KPN en Vodafone daarentegen, garanderen het 2G netwerk nog tot tenminste april 2025. Het uitschakelen van het 2G netwerk brengt toch wel wat gevolgen met zich mee.

Telefonie

Hoewel ik verwacht dat de impact hiervan op de telefoniemarkt klein zal zijn, de meeste telefoons zijn immers smartphones die op 3G netwerken (en hoger) draaien, wil ik u hier toch graag op wijzen.

Zo zijn er nog enkele bedrijven die werken met 2G only toestellen, zoals de Nokia 3310. Een overzicht van alle 2G only toestellen, vindt u op de website van T-Mobile. Indien u nog gebruik maakt van een 2G only toestel op het netwerk van T-Mobile, dan zou ik u willen adviseren om tijdig nieuwe toestellen in gebruik te nemen. Uiteraard kunt u ook overstappen naar het netwerk van KPN, maar dat zou dus een tijdelijke oplossing zijn.

Machine-to-machine

De impact van het stoppen van 2G zal met name te voelen zijn in de machine-to-machine markt. Naast bellen en sms’en wordt het 2G netwerk op dit moment veelvuldig gebruikt voor de verbinding tussen apparaten. Denk hierbij aan uw alarmcentrale, brandmelders en eventueel ook intercoms. Als alternatief voor die toepassingen via 2G, zijn er inmiddels diverse IoT-netwerken geïntroduceerd, die op gebied van veiligheid en gebruik van bandbreedte, een stuk beter bij de huidige tijd passen.

Wilt u weten of uw machines nog gebruikmaken van het 2G netwerk van T-Mobile? Vraag dit dan tijdig na bij uw leverancier en informeer naar eventuele alternatieven.

 

© Copyright 2023

Disclaimer