De wereld verandert, net als onze kijk op communicatie. We bellen, mailen, appen, bloggen, vloggen, liken, swipen, chatten en video-conferencen ons een slag in de rondte. Het lijkt zo verschrikkelijk effectief, alleen brengt multichannel communicatie naast voordelen, vooral ook uitdagingen met zich mee. Hoe voldoet u als individu aan alle verwachtingen en hoe faciliteert u als organisatie het ‘nieuwe communiceren’? In dit artikel zetten we de veel voorkomende uitdagingen voor u op een rijtje.
We communiceren allemaal anders en via andere kanalen. Naast dat het sterk afhangt van het individu, verschillen de voorkeuren ook per leeftijdscategorie;
Om aan de verwachtingen te voldoen van zowel de nieuwe als de oudere generatie, van zowel medewerkers als (potentiele) klanten, is een uitgebreid platform aan communicatiemogelijkheden noodzakelijk. Hierbij lopen steeds vaker privé en zakelijke communicatiekanalen door elkaar heen. Het is zaak de behoeften van medewerkers en klanten in kaart te hebben alvorens nieuwe communicatietechnieken te implementeren en te faciliteren.
Een belangrijke vraag vandaag de dag is: hoe ga je als organisatie om met deze bereikbaarheidsvraagstukken? En hoe biedt je de juiste faciliteiten voor elke gewenste vorm van communicatie? Om de traditionele wereld aan de nieuwe wereld te verbinden, dien je bellen, communiceren en werken optimaal te combineren. Denk aan bellen, (vast, mobiel en cloud), United Communications (UC), mailen en sociale media platformen zoals Skype, WhatsApp, Messenger, Chatfuncties etc. Kortom, u dient eigenlijk een hybride systeem hebben wat de traditionele en de nieuwe wereld van communicatie verenigt in één communicatieplatform, waarop u altijd probleemloos voor iedereen bereikbaar bent.
Doordat iedere generatie een andere kijk op communicatie heeft, verschilt ook de adoptie van nieuwe technieken per leeftijdscategorie. U kunt dus wel in uw communicatie naar buiten roepen dat klanten nu 24/7 door middel van WhatsApp advies kunnen inwinnen, maar kan de gehele organisatie hieraan voldoen zonder knap ongelukkig te worden? Zorg dat u in kaart hebt wat er moet gebeuren en wie waarop getraind moet worden. Een toekomstgericht communicatieplatform wordt gebouwd op ICT, maar valt of staat nog steeds bij menselijke interactie. Doe er uw voordeel mee!
De tijd dat bellen viel onder de benaming telecommunicatie en werken onder ICT, is voorbij. Deze twee werelden zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met elkaar. Gegrond, alleen biedt dit voor veel ondernemingen een uitdaging. Worden de communicatievraagstukken opgepakt vanuit de Office of Facility Manager of toch de afdeling ICT? Waar dit voorheen behoorlijk zwart-wit was, is het nu een kleurige wereld waar ICT en telecommunicatie (totalcom) bij elkaar komen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang u vooraf goed bepaalt bij wie welke verantwoordelijkheden liggen. Of richt hiervoor een team op binnen uw organisatie, waar ICT, facilitair, klanten en uitvoerend personeel samenkomen.
Niet alleen de wereld van gebruikers en relaties verandert, maar ook verandert het landschap aan leveranciers. Zo bestaan de aanbieders van telefooncentrales en ISDN-lijnen over een aantal jaren niet meer. Tenminste niet in de bestaande hoedanigheid. Zo zie je dat KPN deze diensten afbouwt en per 1 september 2018 stopt met ISDN2 per 1 september 2019 stopt met ISDN2. Daarnaast zie je dat wereldspelers als Microsoft, Google en Apple telecomproviders worden. Zij voegen spraakdiensten toe aan hun softwareapplicaties. Wat voordelen biedt, maar ook uitdaging als je applicaties zelf met elkaar wilt integreren. Hoe ziet de wereld eruit als Microsoft of Apple uw provider is voor zowel ‘bellen’ als ‘werken’? Waar gaat u dan heen in het geval van een storing of een klantenvraag? Kortom, welke aanbieder, provider of leverancier kiest u waarvoor en hoe gaat u naadloos alles integreren?
Zorg dat u voor advies en informatie aanklopt bij een partij die in een ‘vertical’ werkt. Juist een partner met één loket voor alle ICT- en telecomzaken voor het MKB biedt veelal een interessante gesprekpartner. Dit soort partijen zijn in de toekomst de partner om geïntegreerde totaaloplossingen te kunnen bieden. Zorg dat u iedere medewerker in zijn kracht zet, ongeacht de gewenste manier van communiceren. En dat begint ook voor u bij; communiceren.