50.000 bedrijven uit de lucht in september?

Vanaf september 2019 verdwijnt ISDN2. Nog lang niet alle bedrijven zijn daar op voorbereid, weten ze bij telecompartner Tele2. Vandaar dat er werk aan de winkel is.

In september van dit jaar is het gedaan met de traditionele kabel uit de muur die jarenlang toegang bood tot internet en telefonie. Het inmiddels zwaar verouderde ISDN2 is dan voorgoed verleden tijd. Naar schatting van Tele2 Zakelijk, dat tegenwoordig samenwerkt met T-Mobile, blijkt dat 50.000 Nederlandse bedrijven per september letterlijk ‘uit de lucht’ zijn als ze niet tijdig actie ondernemen.

Het definitief stoppen van ISDN2 betekent dat bedrijven die vóór september geen alternatief regelen, onbereikbaar zijn voor klanten, investeerders, collega’s en andere geïnteresseerden. Omdat de gevolgen hiervan desastreus kunnen zijn voor desbetreffende ondernemers, luidt de Tele2 Zakelijk de noodklok.

Diensten via ISDN

Er lopen diverse diensten via een ISDN2-lijn, waaronder telefonie en internet. Ook de fax – die onder meer in de juridische dienstverlening nog gebruikt wordt – loopt via deze kabel. Dat geldt verder voor pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en bijvoorbeeld de lift.

Het moderniseren van het traditionele telefonienetwerk is een noodzakelijke transitie. In het voorjaar van 2017 werd voor het eerst aangekondigd dat de stekker uit ISDN2 gaat. Gemiddeld duurt het 4 en 16 weken om volledig over te stappen naar een digitaal alternatief.

50.000 bedrijven

Volgens Léon Toet, Directeur Zakelijke markt, is nog niet bij alle bedrijven in Nederland doorgedrongen dat ISDN2 over vier en een halve maand verdwijnt. “Een deel van de organisaties ondernam reeds actie door een digitaal alternatief te regelen, maar een waarschuwing is op zijn plek”, aldus Toet.

“Nu de deadline van 1 september nadert, zouden de 50.000 bedrijven die nog steeds gebruikmaken van ISDN2 hier een prioriteit van moeten maken om problemen te voorkomen. Doen ze dat niet, zijn ze vanaf september niet meer bereikbaar. En is de enige manier om ze te bereiken via een postduif”, grapt Toet.

Om bedrijven te helpen met de overstap naar een digitaal alternatief, heeft de provider een checklist gemaakt. Deze bestaat onder meer uit het inventariseren van de huidige lijnen (telefonie, fax, alarmlijn, pinnen en noodlijn in de lift) en koppelt daar acties aan. Ook Helder Telecom & ICT heeft een stappenplan opgesteld voor gebruikers van ISDN2-lijnen.

 

BRON: T-Mobile

© Copyright 2023

Disclaimer