Dit zijn alle nieuwe functies in iOS 10.3


IOS 10.3 is nu eindelijk beschikbaar! Heb jij de nieuwste versie van iOS al op je iPhone en iPad gezet, maar heb je eigenlijk geen idee wat er nieuw is? In dit artikel hebben we alle vernieuwingen en verbeteringen van iOS 10.3 op een rij gezet, zodat je weet wat er allemaal mogelijk is met deze nieuwe versie.

iOS 10.3: dit zijn alle verbeteringen

De afgelopen twee maanden is Apple druk bezig geweest met het testen van iOS 10.3. Hierin vind je allerlei handige nieuwe toevoegingen. Zo kunnen mensen met AirPods deze nu opsporen in de Zoek mijn iPhone-app, wat handig kan zijn als je ze kwijtraakt. Ook voor CarPlay is er het één en ander verbeterd en Apple heeft het nu een stuk overzichtelijker gemaakt op welke toestellen je allemaal ingelogd bent met je eigen Apple ID-account.

Maar op welke toestellen is iOS 10.3 precies beschikbaar? Het gaat om alle iPhones, iPads en de Ipad Touch die geschikt zijn voor iOS 10. Het gaat dan om de volgende toestellen:

 • iPhone 5 en nieuwer
 • iPad 4e generatie en nieuwer
 • iPad mini 2 en nieuwer
 • iPad Pro
 • iPod touch 6e generatie

Alle nieuwe verbeteringen van iOS 10.3 zijn beschikbaar in alle toestellen, met uitzondering van functies met 3D Touch of iPad-specifieke toevoegingen.

 

 

1. Apple ID-account overzichtelijker

In de Instellingen-app vind je nu bovenaan een overzicht van je eigen account met daarbij je ingestelde foto. Onder dit kopje zijn allerlei onderdelen ondergebracht: Apple ID, iCloud, iTunes en App Store en Delen met gezin. Ook zie je hier welke toestellen allemaal gekoppeld zijn aan jouw eigen account. Je ziet hier meteen allerlei basisinformatie van al je apparaten, zoals softwareversie, datum van laatste backup, het serienummer en kun je zien of Zoek mijn iPhone/iPad/Watch/Mac aan staat.

Apple ID-instellingen in iOS 10.3.

Ook vind je algemene informatie over je account, zoals je telefoonnummer, geboortedatum, mailadressen en meer. Je kunt vanuit deze pagina ook je wachtwoord wijzigen en je betaalgegevens aanpassen. Voorheen stond deze informatie allemaal onder het kopje iCloud, maar nu is dit dus in een apart onderdeel bovenaan de Instellingen-app gezet.

2. iCloud-opslagruimte visueel gemaakt

Een andere wijziging is dat de gebruikte opslagruimte in iCloud nu een stuk beter te zien is. Dankzij gekleurde balkjes zie je in iOS 10.3 eenvoudig hoeveel ruimte je verbruikt hebt, hoeveel er nog over is en waar je huidige opslagruimte voor gebruikt wordt: foto’s, reservekopieën, documenten en e-mail. Onderaan dezelfde pagina zie je welke standaardapps allemaal gebruikmaken van iCloud, terwijl in een apart onderdeel alle App Store-apps die werken met iCloud gegroepeerd zijn. Met schakelaars kun je dit per app aan- of uitzetten.

iCloud-opslagruimte bekijken in iOS 10.3.

3. Muziek-aanpassingen: kleiner lettertype, grotere foto’s

De Muziek-app heeft in iOS 10.3 ook enkele aanpassingen en verbeteringen gekregen. De tekst in de muziekspeler is een slag kleiner gemaakt, maar het verschil zul je niet direct merken. Wat je wel merkt, zijn de grotere foto’s van artiesten op artiestenpagina’s. Voorheen namen de foto’s van artiesten ongeveer een derde van het scherm in beslag, maar op de iPhone is dat nu ongeveer de helft. Vooral op een kleinere iPhone zoals de iPhone 5 of iPhone SE kan dit wat storend zijn, doordat er veel minder plek is voor de muziek zelf. Tot slot zie je in thumbnails van muziekvideo’s nu hoe lang de video duurt. Dan weet je meteen of je nog tijd hebt om een videoclip te bekijken.

Muziek-aanpassingen in iOS 10.3.

4. Apple File System: Apple’s nieuwe bestandensysteem

Als je je toestel upgrade naar iOS 10.3, worden alle bestanden en gegevens overgezet naar Apple’s nieuwe bestandensysteem genaamd Apple File System Dit nieuwe systeem werd aangekondigd tijdens de afgelopen WWDC en was beperkt beschikbaar in macOS Sierra. Met ingang van iOS 10.3 wordt dit dus uitgerold naar de iPhone, iPad en iPod touch. APFS werkt beter met flashopslag en zorgt voor betere beveiliging. Apple zegt dat er bij het omzetten geen bestanden verloren gaan, maar raadt wel aan (zoals bij elke iOS-update) om te zorgen voor een recente reservekopie. In de praktijk merk je echter niet veel van APFS.

 

5. CarPlay: wisselen tussen meerdere apps

Met Carplay kun je je iPhone veilig gebruiken in de auto. Je hebt daarbij de beschikking tot allerlei standaardapps, maar ook bepaalde apps van externe ontwikkelaars zoals Spotify. Je kunt met ingang van iOS 10.3 nu eenvoudiger wisselen tussen allerlei apps. Linksboven in de zwarte zijbalk staan nu altijd de drie meest recent geopende apps, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

CarPlay in iOS 10.3.

Door op één van de icoontjes te tikken, ga je direct naar de desbetreffende app. De huidige geopende app staat daardoor altijd bovenaan en is iets groter afgebeeld. Je kunt daardoor eenvoudiger tussen deze apps wisselen, want het is niet meer nodig om eerst op de virtuele homeknop te drukken en de juiste app aan te tikken. Dit maakt het gebruik van CarPlay een stuk eenvoudiger en zorgt voor een beperkte mate van multitasking. Ook nieuw is dat je in de Kaarten-app op je CarPlay-systeem nu oplaadstations voor elektrische auto’s kunt zoeken.

Multitasking in CarPlay.

6. 3D Touch in Kaarten-app

De Kaarten-app heeft in iOS 10.3 een nieuwe 3D Touch-actie gekregen. Rechts onderin de Kaarten-app vind je sinds iOS 10 een weer-icoontje die het weer op de weergegeven locatie aangeeft. Met ingang van iOS 10.3 kun je met 3D Touch stevig op dit icoontje drukken. Je krijgt dan een pop-up te zien met een weersvoorspelling van deze locatie. Dit is vergelijkbaar met de widget van de standaard Weer-app. Je ziet hier dus de weersvoorspelling voor de komende uren. Let er dus op dat deze nieuwe functie alleen beschikbaar is op toestellen met 3D Touch. 

3D Touch in Kaarten met het weerbericht in iOS 10.3.

7. Overig verbeteringen in iOS 10.3

iOS 10.3 bevat naast bovenstaande verbeteringen nog allerlei andere kleinere functies die we hieronder voor je opgesomd hebben:

 • Siri-verbeteringen: Siri kan nu ook in externe apps rekeningen betalen, de status van betalingen bekijken en ritten in bijvoorbeeld Uber vooruitplannen. Voorheen kon je alleen een directe rit bestellen. Daarnaast kan Siri ook cricket-sportuitslagen voorlezen.
 • HomeKit: HomeKit biedt nu ondersteuning voor programmeerbare lichtschakelaars.
 • Appicoontjes: Ontwikkelaars kunnen nu appicoontjes van apps aanpassen, zonder dat hiervoor een complete app-update nodig is. Dit betekent echter niet dat appicoontjes dynamisch kunnen zijn, zoals die van de standaard Agenda- en Klok-app.
 • Podcasts: De Podcasts-app heeft nu een eigen widget, vergelijkbaar met die van de Muziek-app. Je kunt daardoor een onlangs afspeelde podcast snel starten.

Podcasts-widget en Analytics-pagina in iOS 10.3.

 • Analytics: De pagina Diagnose & Gebruik onder het kopje Privacy is hernoemd naar Analytics (nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar). De nieuwe optie Share iCloud Analytics helpt Apple ook met het verbeteren van de iCloud-diensten.
 • Appcompatibiliteit: In de Instellingen-app kun je nu zien welke apps mogelijk niet meer compatibel zijn met toekomstige versies van iOS. Zo weet je of al je apps klaar zijn om bijvoorbeeld de overstap te maken naar iOS 11.

 

Bronvermelding : ICulture

© Copyright 2023

Disclaimer