Mobiel internet vaak sneller dan wifi

Volgens een rapport van OpenSignal zijn er 33 landen waar er, gemiddeld genomen, sneller internet te vinden is op mobiele netwerken dan op de wifi van woningen en bedrijven.

Iedereen maakt het wel eens mee. De vaste internetverbinding thuis of op kantoor laat het afweten en omdat het werk toch gedaan moet worden, wordt er een internetverbinding opgezet met de smartphone (tetheren). Waar vroeger de snelheid dan drastisch omlaag ging, zal er nu in de meeste gevallen geen verschil in snelheid opgemerkt worden tussen de vaste of de mobiele internetverbinding. In sommige gevallen is de mobiele verbinding zelfs sneller. Dit feit komt ook voort uit het rapport dat Open Signal heeft opgesteld.

Open Signal is een bedrijf dat als doel heeft de kwaliteit van verbindingen te testen vanuit het gebruikersperspectief. Ze sturen geen auto's met meetapparatuur de weg op maar meten de kwaliteit via gebruikers, omdat zij de echte ervaringsdeskundigen zijn.

OpenSignal heeft in 80 landen de snelheid van de mobiele verbinding versus de snelheid van Wifi getest. In 33 van de onderzochte landen bleek de snelheid van de mobiele verbinding hoger (3G + 4G) te zijn dan die van de Wifi. Wanneer er alleen naar 4G gekeken wordt is in 63% van de onderzochte landen de downloadsnelheid op mobiel hoger. Overigens hoort Nederland volgens het rapport bij de landen waar de gemiddelde downloadsnelheid van de vaste verbinding hoger is. De wifisnelheid hier komt uit op 44Mbit/s en mobiel op 37Mbit/s.

Deze conclusie is best opmerkelijk, want de software van een smartphone probeert altijd, indien mogelijk, met een wifinetwerk te verbinden. Dit komt voort uit het feit dat wifi 'gratis' is en mobiele verbindingen in de regel duurder zijn of een bepaalde limiet hebben. Tevens gaat men er nu nog van uit dat een verbinding via wifi per definitie sneller is.

Wanneer gebruik gemaakt wordt van een onbeperkte databundel (zoals T-Mobile Unlimited) is het dus zeker een optie om de wifi volledig uit te schakelen.

Wil je weten hoe snel jouw wifi of mobiele verbinding is? Probeer dan een gratis speedtest (bijvoorbeeld www.speedtest.net) op internet.

© Copyright 2023

Disclaimer