We kunnen er bijna niet meer om heen. 5G komt er aan. Daar waar we voor het gevoel misschien nog maar net zijn overgestapt naar het 4G netwerk zijn de voorbereidingen om een nieuw netwerk uit te rollen in volle gang.
Het meest simpele antwoord is: de opvolger van 4G. 5G is een draadloze technologie voor sneller mobiel internet, en kan mede daarom gezien worden als opvolger van het huidige 4G-internet. Het 5G-netwerk moet niet alleen sneller worden dan 4G, de bandbreedte wordt ook veel hoger. Deze grotere capaciteit moet één van de grootste problemen van het 4G-netwerk oplossen: de slechte dekking en snelheid die heel laag wordt zodra het op een locatie erg druk is, zoals tijdens een groot festival of in een voetbalstadion. De verantwoordelijke partijen beloven dat door de hoge bandbreedte de 5G verbinding goed blijft en heel snel. Met name in de mobiele wereld, is 5G op dit moment het toverwoord als het gaat om mobiele toegang.
5G komt er aan, maar voordat het zover is moet er in veel landen nog behoorlijk wat geregeld worden. Hoewel 5G in Nederland nog wel even op zich laat wachten, neemt T-Mobile het voortouw. De provider die sinds kort ook eigenaar is van Tele2, belooft dat er in 2020 een landelijk 5G-netwerk is. De provider claimt dat het door de overname van Tele2 eerder dan gepland 5G kan aanbieden. Dit komt doordat de frequenties van Tele2 goed gecombineerd kunnen worden met het bestaande T-Mobile netwerk.
Ondanks dat T-Mobile aan geeft de huidige frequenties goed te kunnen gebruiken moeten er, om 5G goed uit te kunnen rollen, nog de benodigde frequenties geveild worden. 5G moet gaat draaien op netwerkfrequenties 700, 1400 en 2100 MHz. Het combineren van meerdere frequenties is een belangrijk aspect van de 5G standaard. Met name de 700Mhz frequentie is van belang voor de uitrol in de buitengebieden. Het bereik van deze lage frequentie is namelijk vele malen groter dan dat van de hogere frequenties. Hierdoor zijn minder masten nodig om een groter gebied te dekken. Zo belooft T-Mobile dat klanten in buitengebieden 5G kunnen gaan gebruiken met een gegarandeerde snelheid van 100mbit/s.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen de frequenties in het najaar van 2019 geveild worden, maar door de fusie tussen T-Mobile en Tele2 is er vooralsnog geen datum bekend gemaakt.
2019 wordt een uiterst belangrijk jaar voor de mobiele industrie. Naast dat de frequenties voor de 5G verbindingen geveild zullen worden, zullen ook de eerste smartphones die 5G ondersteunen op de markt worden gebracht.
De verwachtingen die aan 5G hangen zijn gigantisch. Deze nieuwe technologie moet er namelijk voor zorgen dat de netwerken van de toekomst de grote vraag aankunnen. Steeds meer apparaten maken namelijk gebruik van het internet. Rekenwerk vindt niet meer plaats op locatie en communicatie is meer en meer cloud gebonden. Dit voert de druk op de netwerken op. Zij moeten sneller functioneren om toch snelle resultaten te bewerkstelligen. De komst van 5G zal hier een cruciale rol in spelen.
In theorie moet 5G tal van mogelijkheden met zich meebrengen. Het zal niet alleen een aanwinst zijn voor de smartphone, ook andere technieken zullen gebruik maken van de 5G oplossing. Daarom worden er op dit moment al veel interessante experimenten gedaan voor 5G gebruik. Een aantal technieken op een rijtje:
Massive Memo
Deze techniek werkt op basis van bestaande mobiele frequenties en kan apparaten veel gerichter aansturen. De zendmast bekijkt eerst waar een apparaat zich bevindt, en doseert het signaal in de richting van het apparaat. Dit is mogelijk door slimme antennetechnieken die ook beamforming ondersteunen. Op deze manier krijgt een telefoon een extra sterk signaal en dat zorgt ervoor dat meer apparaten in een druk gebied bediend kunnen worden. Deze techniek wordt getest in de Johan Cruijff Arena (KPN) en op het Leidseplein in Amsterdam (T-Mobile).
Network Slicing
Deze techniek maakt het mogelijk om een apart stukje netwerk voor een bepaalde klant te reserveren. Dat kan een virtuele sim-only provider zijn die capaciteit koopt, maar ook een bedrijf dat geen kabels tussen verschillende kantoren wil leggen. Ze kunnen hun eigen, geïsoleerde stukje netwerk krijgen dat niet beïnvloed wordt door andere gebruikers. Als het bij een virtuele provider druk is, heeft dat geen invloed meer op de klanten van de provider van wie het netwerk gehuurd wordt.
Edge Computing
5G gaat op veel meer frequenties werken dan het huidige 4G-netwerk. Zowel op veel hogere als veel lagere frequenties. Dit maakt Edge Computing, mogelijk. Edge Computing kan je zien al de tegenhanger van de cloud en laat apparaten data zoveel mogelijk zelf verwerken en met elkaar uitwisselen zonder een centrale server. Apparaten die ver weg staan, kunnen via een lage frequentie worden bereikt, terwijl apparaten die in de buurt van elkaar staan, snel via een hoge frequentie data uit kunnen wisselen. De vuistregel is: hoe hoger de frequentie, hoe sneller de verbinding, maar hoe minder het bereik.
Geolocatie
Deze techniek wordt (door KPN) getest in de Rotterdamse Haven. In het havengebied is het namelijk essentieel om te weten waar mensen zijn, maar een enorm gebied van Wi-Fi voorzien is niet te doen. Daarom wordt er getest of 5G hier nuttig bij kan zijn.
Met de komst van 5G zullen de andere netwerkfrequenties overbodig worden. Zo heeft T-Mobile onlangs te kennen gegeven dat zij op 15 november 2020 het 2G-netwerk voor mobiele telefoons uit zullen schakelen. De 2 andere aanbieders stoppen met 3G in plaats van 2G. Vodafone stopt in 2020 en KPN in 2022.