Je hebt een nieuwe iPhone? Dan helpen we je in deze iPhone handleiding stapsgewijs met het instellen en het in gebruik nemen. In deze handleiding leggen we je uitgebreid de eerste stappen met de iPhone uit, zodat je snel aan de slag kunt.

iPhone handleiding: zo ga je van start

Zodra je de iPhone voor het eerst uit de doos haalt en inschakelt, moet je een aantal stappen volgen. Bij deze stappen maak je bijvoorbeeld verbinding met het draadloze netwerk, stel je je Apple ID in en zorg je dat de standaardtaal op Nederlands is ingesteld. Maar je zult eerst de iPhone moeten inschakelen. Hoe dat werkt lees je in deze handleiding.


Stap 1: Inschakelen

Schakel de iPhone of iPad in door de aan/uitknop even ingedrukt te houden. Je wordt begroet door een Hallo-scherm. Druk op de homeknop om door te gaan of volg de stappen op het scherm. Indien van toepassing, voer ook meteen je sim-kaart in, eventueel uit je vorige iPhone.

Stap 2: Taal en regio kiezen

Tik op de gewenste taal en je gaat door naar de volgende stap, waar je de gewenste regio kunt kiezen, bijvoorbeeld ‘Nederland’.

Stap 3: Begin direct of handmatig instellen

Je krijgt nu de keuze of je een ander toestel wil gebruiken om je nieuwe iPhone in te stellen (Begin direct). Heb je deze niet of wil je de belangrijkste stappen handmatig invoeren, tik dan op Configureer handmatig. Het voordeel van Begin direct is dat je geen Apple ID- of Wi-Fi-gegevens in hoeft te voeren.

Wil je deze instelmethode gebruiken, ga dan naar de volgende stap.

Wil je liever handmatig configureren, ga naar stap 8.

Verder gaan met begin direct

Je hebt gekozen om je iPhone of iPad in te stellen met Begin direct. Pak nu je andere iPhone of iPad erbij met minimaal iOS 11 en hou deze in de buurt van je nieuwe iPhone of iPad.

Stap 4: Scan de code

Met je oude iPhone of iPad scan je vervolgens de code die op je nieuwe toestel in beeld verschijnt. Dit is een lichtblauw rond bolletje met allemaal kleine puntjes. Zorg ervoor dat deze precies in het rondje past dat op het scherm van je oude toestel verschijnt.

Stap 5: Voer de oude toegangscode in

Tik vervolgens de oude toegangscode van je vorige iPhone of iPad in. Deze wordt dan meteen ook gebruikt voor je nieuwe toestel. Deze toegangscode gebruik je om je iPhone of iPad te ontgrendelen.

Stap 6: Stel Touch ID of Face ID in

Omdat Touch ID- en Face ID-gegevens lokaal op je iPhone of iPad opgeslagen staan, worden deze niet gesynchroniseerd. Stel Touch ID en Face ID dus in volgens de stappen die op beeld verschijnen.

Stap 7: Selecteer een backup

Selecteer een backup om terug te zetten. Op het scherm wordt weergegeven van wanneer de laatste reservekopie van je oude iPhone of iPad is. Tik op de blauwe knop Werk voor herstellen de reservekopie bij om nog één laatste en recente backup te maken. Je kunt daaronder ook tikken op de meest recente backup, mocht deze recent genoeg zijn. Wil je een andere reservekopie selecteren of je iPhone als nieuw instellen, tik dan op de onderste optie.

Let op: heb je een Apple Watch, dan wordt het aangeraden om een backup van je oude iPhone terug te zetten. Daarin zit ook de backup van je Apple Watch, waardoor je die eenvoudig kunt koppelen.

Ga nu verder naar stap 14.

Stap 8: Draadloos netwerk selecteren

Kies het juiste Wi-Fi netwerk waarmee je wil verbinden. Voer daarna het wachtwoord in van je gekozen netwerk om verder te gaan met de installatie.

Stap 9: Touch ID of Face ID instellen

In de volgende stap kun je Touch ID of Face ID instellen, indien beschikbaar. Volg de stappen die in beeld staan om Touch ID of Face ID in te stellen. Heb je een oudere iPad of iPod touch zonder deze vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning, dan krijg je deze stap niet te zien.

Stap 10: Maak een code aan

Maak nu een toegangscode aan om je toestel te vergrendelen. Standaard kies je uit een zescijferige code, maar door te tikken op Toegangscodeopties kun je ook een viercijferige of ander soort toegangscode instellen. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dit wordt niet aangeraden.

Stap 11: Voer je Apple ID in

Voer vervolgens je Apple ID-gegevens in. Heb je deze nog niet, dan kun je dit ook hier meteen aanmaken. Om je bestaande Apple ID in te voeren, heb je zowel je e-mailadres als je wachtwoord nodig. Heb je je Apple ID beschermd met tweefactorauthenticatie, geef op een ander toestel dan toestemming om in te loggen of gebruik je telefoonnummer voor het ontvangen van een eenmalige zescijferige code. Voer deze in.

Stap 12: Accepteer de voorwaarden

Om verder te gaan, moet je eerst de voorwaarden accepteren. Je kunt eventueel alle voorwaarden lezen, waarin onder andere het gebruik van de Apple-diensten omschreven wordt. Ga je akkoord, tik dan op de bijbehorende knop.

Stap 13: Backup terugzetten

Heb je al een andere iPhone of iPad gebruikt, dan is er mogelijk een backup van beschikbaar in iCloud of iTunes. Selecteer de juiste optie om een backup terug te zetten.

Stap 14: Locatievoorzieningen inschakelen

Als je gebruik wil maken van diensten waarbij je locatie nodig is, dan zet je deze instelling aan. Dit is bijvoorbeeld nodig om te navigeren, maar ook om je locatie te delen met vrienden in bijvoorbeeld iMessage en WhatsApp. Je kunt later voor afzonderlijke apps aangeven of zij je locatie mogen ophalen.

Stap 15: Siri inschakelen

Met Siri kun je allerlei taken op je iPhone of iPad uitvoeren, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Je kunt berichten versturen, iemand bellen en ook algehele vragen stellen. Tik op Ga door om Siri te activeren. Je kunt nu ook Hé, Siri inschakelen, zodat je de assistent met dit commando kunt oproepen. Volg de stappen om dit in te stellen.

Stap 16: iPhone- en app-analyse instellen

Wil je Apple en ontwikkelaars helpen met het verbeteren van de producten, dan kun je dat hier aangeven. Je gegevens worden anoniem verstuurd. Tik op Deel met Apple en Deel met appontwikkelaars om dit te activeren.

Stap 17: Stel de weergavezoom in (alleen iPhone)

Gebruik je een iPhone met een 4,7-inch of 5,5-inch scherm, dan kun je kiezen uit twee weergaveopties. Je kunt kiezen uit twee opties: standaard of ingezoomd. Met ingezoomd zijn appicoontjes een stuk groter en kun je een rij minder op het beginscherm plaatsen. In de voorbeelden kun je zien hoe dit eruit ziet.

Stap 18: Je bent er klaar voor

Je iPhone of iPad is nu klaar om gebruikt te worden. Je hebt alle stappen doorlopen. Heb je gekozen voor het terugzetten van een reservekopie via iCloud, dan wordt dit nu uitgevoerd. Dit kan, afhankelijk van de grootte van je reservekopie, een aantal minuten duren. Vervolgens worden je apps stuk voor stuk teruggezet, maar je kunt je iPhone of iPad in de tussentijd wel blijven gebruiken.

 

Je kunt van start gaan met het aanpassen van eventuele instellingen van je iPhone. Dit is ook het moment om apps te downloaden die je nog niet hebt of om je beginscherm eens opnieuw in te delen.